Samenleven
Welke samenlevingsvorm kies je?
Als jij en je partner willen gaan samenwonen, denk dan goed na over de samenlevingsvorm. We onderscheiden de volgende 3 vormen van samenleven:
Het huwelijk en geregistreerd partnerschap komen tot stand bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit heeft tot gevolg dat ook bij een eventuele beëindiging van de relatie bepaalde formaliteiten gevolgd moeten worden. Aan ongehuwd samenleven wordt wettelijk geen eisen gesteld. Een samenlevingscontract is niet verplicht.
De samenlevingsvorm heeft invloed op je:
Scheiden
Vastleggen maakt verdelen van bezittingen eenvoudiger
Bij een scheiding komt vaak veel kijken. Ook als het gaat om partners die ongetrouwd samenwonen of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan en hun relatie willen beëindigen. Er moeten bijvoorbeeld afspraken worden gemaakt over alimentatie en pensioen.
Veel mensen hebben in de huwelijkse voorwaarden of in een samenlevingsovereenkomst vastgelegd wat er moet gebeuren met de bezittingen als men gaat scheiden. Het betreffende document is opgesteld en vastgelegd bij de notaris, in een tijd dat de partners het nog goed met elkaar konden vinden. Een waardevol document dat over het algemeen een zeer praktisch hulpmiddel is bij de verdeling.
Onduidelijkheden
Problemen ontstaan vaak als er onduidelijkheid is over de verdeling van de bezittingen, bijvoorbeeld bij gemeenschap van goederen. Of bij onduidelijkheden in de overeenkomst/voorwaarden. Laat je daarom goed informeren over de samenlevingsovereenkomst of huwelijkse voorwaarden als jullie besluiten te gaan samenwonen of trouwen.
Wij kunnen je vrijblijvend adviseren.
Omzetten van hypotheek naar één inkomen
Heb je samen met je partner een eigen woning, dan zal bij scheiding besloten moeten worden hoe deze wordt meegenomen in de verdeling. Het kan zijn dat de woning tijdens de relatie in waarde is gestegen of gedaald. Dit positieve of negatieve verschil zal bij echtscheiding verdeeld moeten worden.
Wanneer de woning wordt verkocht kan de balans eenvoudig worden opgemaakt, en wordt duidelijk hoeveel vermogen of schuld overblijft. Dit wordt vervolgens onderling verdeeld conform de gemaakte afspraken.
Waarde van de woning
Indien een van de partners in de woning wil blijven wonen, zal het deel van de partner moeten worden overgenomen. Tegelijk met het overgaan van het eigendom moet ook de schuld worden overgenomen. Er wordt dan “ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid” aangevraagd. Dit zal alleen worden verleend als degene die in de woning wil blijven wonen de hypotheek op eigen inkomen kan dragen.
Daarnaast kun je tegen problemen aanlopen als de partner die in de woning wil blijven wonen een hiv-infectie heeft. De bank zal de aanvraag beoordelen conform de daarvoor geldende voorwaarden.
Verleent de bank toestemming, dan zal de notaris in een akte van verdeling vastleggen hoe het eigendom overgaat, tevens zal het positieve of negatieve verschil in waarde van de woning met de ex-partner verrekend moeten worden.
Meer weten over het afsluiten van een hypotheek met een hiv-infectie?
Meer weten over het omzetten van een hypotheek? Neem dan vrijblijvend contact op.
Verdeling pensioen niet vanzelfsprekend
In veel echtscheidingsconvenanten wordt standaard opgenomen hoe het tijdens de gehuwde periode opgebouwde pensioen moet worden verdeeld. Dit is lang niet altijd de beste oplossing voor beide partners.
Verdeling van pensioen kan er toe leiden dat het hele opgebouwde nabestaandenpensioen overgaat naar de ex-partner. Start je een nieuwe relatie dan zul je, om dit te compenseren, zelf een extra aanvulling moeten regelen voor de nieuwe partner. Heb je hiv dan kan het zijn dat je tegen extra kosten aanloopt.
Laat vooraf door ons onderzoeken, wat voor jullie beiden de beste optie is.
Wat kunnen wij voor je doen?
Snel uitsluitsel
Wij vragen de specifieke informatie op die voor alle verzekeraars gelden. Doordat wij directe aanspreekpunten bij verzekeraars hebben, heb je binnen 1 week uitsluitsel.
Wij zijn gespecialiseerd in advies en bemiddeling bij het afsluiten van hypotheken en verzekeringen voor mensen met een hiv-infectie. Via ons is je privacy gewaarborgd.
Neem vrijblijvend contact met ons op.
Lagere premies
Wij hebben speciale afspraken gemaakt met verzekeraars waardoor wij tegen veel lagere premies de verzekering kunnen afsluiten. Heb je een dure verzekering? Wij kunnen deze voor je analyseren. Vraag hier een vrijblijvende analyse aan.
Privacy
Je wilt niet dat de bank of adviseur op de hoogte is van je hiv-infectie. Wij kunnen de benodigde overlijdensrisicoverzekering voor je afsluiten, die je vervolgens overlegt aan de bank. Je hiv-status blijft hierdoor onbekend bij je bank of adviseur. Op de polis komt geen aantekening, dus absolute privacy! Tevens kun je de hypotheek helemaal via ons afsluiten, als je dat prettig vindt.
Mail ons via het contactformulier of bel ons op telefoonnummer 0320-295070.