Onderhoudsplicht

Ben je onderhoudsplichtig?

Je hebt een onderhoudsplicht voor je partner of ex-partner als je getrouwd bent of getrouwd bent geweest, maar ook als je een geregistreerd partnerschap hebt of hebt gehad. Heb je kinderen, dan ben je voor hen onderhoudsplichtig tot ze 21 zijn.

Bijdrage in de kosten?

Getrouwde en geregistreerde partners moeten elkaar volgens de wet hulp en bijstand geven en elkaar het nodige verschaffen. Dat betekent dat zij allebei moeten bijdragen in de kosten van de huishouding. Indien gewenst kun je hierover in de huwelijkse voorwaarden of in de partnerschapsvoorwaarden andere afspraken maken.

Alimentatie

De verplichting om financieel voor elkaar te zorgen, vervalt niet als je gaat scheiden. Indien één van de ex-partners onvoldoende inkomsten heeft, dan moet de ander in principe alimentatie betalen. Ben je niet getrouwd geweest en geen geregistreerd partnerschap aangegaan, dan heeft je ex-partner geen wettelijk recht op alimentatie. Natuurlijk kunnen jullie zelf afspraken maken over de betaling van eventuele alimentatie na het beëindigen van de relatie, bijvoorbeeld in een samenlevingscontract.

Alimentatieplicht voor kinderen

De alimentatieplicht voor kinderen geldt tot hun 18e. Indien het kind daarna een studie volgt geldt de financiële verplichting om in de kosten van levensonderhoud en studie van het kind te voorzien, tot het kind 21 jaar wordt. Indien het kind studiefinanciering ontvangt of zelf inkomen heeft, kan het zijn dat de alimentatie wordt verminderd.